Els nombres primers!

Hola amics i amigues, ja tornem a ser per aquí aquesta vegada, us proposo un joc que es podria classificar de matemàtic, no obstant, està tant mastegat, que només queda quedar-se sorprès, per que molt possiblement no us en hagueu donat compta fins ara... a més el cas és que jo, almenys no vaig estar atent fins adonar-me que 2003 era un nombre primer, i com que erem l'any 2003, vaig pensar.. i quants anys he viscut que haiguin sigut primers? la pregunta tenia fàcil resposta, però calia buscar bé els nombres així doncs, ho vaig fer, de fet no em va ser molt difícil per que estava treballant amb nombres primers a final del 2002, per la pràctica de meio, (models estocàstics de la investigació operativa) o sigui que res, vaig fer un llistat, i vaig seleccionar-ne els primers entre el 1900 i el 2100 el llistat el podeu trobar a continuació :O

Accés ràpid a tot arreu!!!

Paranoia - Teoría - Són Infinits! - Acudits - Paranoia2 (al quadrat)

Top - es Primer?2 tipus de primers

 

M'ha fet gràcia i he pensat que podria interessar a algú això de quins anys has viscut que siguin a més, un numero primer, vaja, a mi almenys és una cosa que em preocupa... (la idea em va venir al cap quan vaig intentar esbrinar si l'any enguany era un numero primer o no (2003) tots els inicis em deien que si, però no ho havia demostrat...
Ara, per fi, si que ha quedat demostrat (

Tots els anys que van ser primers al segle XX es conten amb els dits (i una petita ajuda :P )


1901,
1907, 
1913, 
1931, 
1933, 
1949, \
           (son bessons!!)
1951, /
1973, 
1979, 
1987, --> el primer any primer que vaig viure (això vol dir que amb la Queralt hem viscut el mateix nombre d'anys primers, quin morro!)
1993, 
1997, 
1999, --> inici a la uni ( i també son bessons!!)

2003, --> el primer any que he sabut que era un any amb un numero primer :P (i 5è que visc!) --> finalitzo la uni! (casualitat?)
2011, 
2017, 
2027, \
           Son bessons!!!
2029, /
2039, 
2053, 
2063, 
2069, 
2081, 
2083, (són bessonada!!)
2087, 
2089, (i una altre bessonada!)
2099, --> fi del segle XXI
2111,

 

Paranoia - Teoría - Són Infinits! - Acudits - Paranoia2 (al quadrat)

Top - es Primer?2 tipus de primers
I ara farem un petit joc, si t'has quedat amb el dubte de si algun nombre era primer o si no, pots comprovar-ho manualment amb aquest script:

 

Per si encara no n'heu tingut prou, us inundaré amb més informació!!!
 

Paranoia - Teoría - Són Infinits! - Acudits - Paranoia2 (al quadrat)

Top - es Primer?2 tipus de primers
Teoria:

Qué són els nombres primers?

Definició de nombre: un nombre és cada un dels conceptes abstractes que formen una sèrie ordenada y que indiquen la quantitat d'elements d'un conjunt. 


Definició de nombre primer: un nombre és prim quan és enter positiu, distint de 0 i 1 y que únicament es pot dividir per sí mateix i per 1 per donar una solució exacta (per tant, per tots els altres nombres pels que intentem dividir el nombre primer no donarà una solució exacta) 

Nombres bessons: són els nombres primers amb diferencia de 2 (p. ex. 5 es prim y 7 es prim, y 7-5=2; 31-29=2; etc) 
Prims de Mersenne: son los nombres primers que es poden expressar com N=(2^n)-1 on n es qualsevol nombre i N es el prim de Mersenne. De moment solament s'han descobert 37 (però són primers molt grans!! - utilitzats per criptografía, d'aqui aquest interès en cercar-los). 

 

Paranoia - Teoría - Són Infinits! - Acudits - Paranoia2 (al quadrat)

Top - es Primer?2 tipus de primers
 

  Tenim infinits nombres primers!!!


Son infinits!!!

Demostració d'Euclides de que hi ha infinits primers...
La demostració de que hi ha infinits nombres primers (i diferents!!) es remonta a Euclides, i és un dels arguments clàssics de la matemàtica. Inicialment, Euclides assumeix que tenim una llista finita de nombres primers coneguts, i llavors demostra que ha d'existir un nombre infinit de nombres per afegir a aquesta lista.
Hi ha N nombres primers a la llista finita d'Euclides, els quals els etiquetem P1, P2, P3, ... Pn. Euclides llavors pot generar un nou nombre Qa tal que:

Qa = (P1 x P2 x P3 x ... x Pn) + 1

Aquest nou nombre, Qa, o bé es primer o bé no es prim (com s'ho va currar l'home eh?). Si es primer, llavors, ja ho hem aconsseguit, hem generat un altre nombre primer per posar a la llista que és més gran que cap dels que teniem, per tant la llista original de primers no era completa.
D'altra banda, si Qa no és primer, llavors serà divisible de forma entera per algún primer.
Molt bé, i aquest nombre primer no pot ser cap dels primers anteriors coneguts, perque la divisió de Qa per cualsevol dels primers coneguts anteriorment inevitablement deixarà com a residu 1. Por tant, es necessari que hi haigui algun altre prim, que podem anomenar Pn+1.

Ara hem arribat a la cituació on, o bé Qa es un nou primer o bé tenim un altre primer nou, Pn+1.
En qualsevol dels dos casos ja hem afegit un altre nombre primer a la nostra llista. Ara podem repetir el procés, afegint el nostre nou nombre primer (Pn+1 o Qa) a la nostra llista, i generar un altre nombre Qb.
O bé aquest nou nombre tornarà a ser un altre nou primer, o un altre nombre primer, Pn+2, que no és de la nostra llista de primers coneguts. El resultat d'aquest argument és que, per llarga que sigui la nostra llista de nombres primers, sempre és possible trobar un altre de nou. Per tant, la llista de primers és inacabable i infinita!!! (això si tenim prou paciència!).
 

Els dos grups de primers (4n[+/-]1)
4n+/-1 primer
Leonhard Euler, un altre dels més grans matemàtics (aquest era del segle XVIII), va intentar demostrar una observacions de Fermat,
un teorema que es referia als nombres primers.
Tots els nombres primers es poden repartir en dos grups, els que són iguals a 4n+1 i els que són iguals a 4n-1 (on n és qualsevol nombre natural).
D'aquesta manera el 5 (4*1+1) seria del primer grup, i el 3 (4*1-1) del segon.
El teorema de Fermat abans esmentat deia que el primer tipus de nombres primers equivaldria sempre a la suma de dos quadrats (13 = 2²+3²), i en canvi el segon tips no podria escriue's mai d'aquesta manera (19=?²+?²).
Doncs bé, aquesta propietat dels nombres primers hi ha qui diu que és molt maca, però indiscutiblement és simple.. tot i així per demostrar que és cert, que és més difícil, per a qualsevol primer.
 

 

 

Paranoia - Teoría - Són Infinits! - Acudits - Paranoia2 (al quadrat)

Top - es Primer?2 tipus de primers
Una paranoia dintre d'una altre:
Sabeu com es protegeixen les cigarres?
Doncs ara us ho explicaré, si si, amb els nombres primers!
Hi ha una cigarra (la Magicicada septendecim), que és l'insecte que té el cicle vital més llarg de tots els insectes...
El seu cicle, comença sota terra, on les ninfes absorveixen amb paciència el suc de les arels dels arbres.
Doncs bé, 17 anys despres, (ja cansades de menjar suquets jeje...) les cigarres adultes surten a la superfícia (en grans quantitats) i temporalment invaeixen el nostre paissatge.
On en qüestió de setmanes s'aparellen ponen els seus ouets i ... moren (no té final feliç ho sento...) -- Per cert algu està llegint encara?¿?

Doncs bé, els zoòlegs (gent amb poca feina, com podreu comprovar... :P) es preguntaven per què dallonses tenen un cicle vital tant llarg aquests animalets? I Què vol dir que el cicle vital sigui un nombre primer d'anys? per que altres espècies com, la "Magicicada tredecim" apareix cada 13 anys...
Vol dir que els cicles vitals que són un nombre primer d'anys tenen alguna ventatge respecte als altres? (en quant a la supervivencia)
Doncs bé hi ha una teoria que intenta explicar això tot dient que la cigarra te un paràsit, el qual també recorre un cicle vital, i clar la cigarra l'intenta d'evitar.

Si el paràsit té un cicle vital, posem per cap, de 2 anys, llabors la cigarra voldria evitar un cicle vital que sigui divisible per 2, si no, el paràsit simpàtic i la cigarra coincidiren regularment (i ja tornariem a estar igual).
De forma semblant, si el paràsir té un cicle vital de 3 anys, llabors, la nostra cigarra voldrà evitar un cicle vital divisible per 3, si no, el paràsit i la cigarra tornarien a coincidir...

Resumint que si el que volem es evitar de trobar-nos amb aquell paràssit tant dolentot que ens fa la vida impossible, la millor estratègia que va trobar la nostra amiga la cigarra era fer-se un cicle de vida llarg, que durés un nombre primer d'anys.
Com que res divideix el 17, la Magicicada septendecim rarament es trobarà amb el seu parassit.
Doncs bé, tornem a fer quatre numeros, posem per cas que el paràsit tingui un cicle de 2 anys, nomès coincidiràn amb la cigarreta cada 34 anys, i la cosa s'exigera, si tingués un cicle vital més llarg, com de 16 anys per exemple (cosa força probable, degut a que les coses a la naturalesa no poden canviar massa de cop), doncs nomès es trobarien la cigarra i el paràsit cada 272 (16 x 17) anys.

Vaja vaja, però posem-nos a la pell del pobre paràsit, el qual si vol tenir alguna oportunitat, nomès pot adoptar dos cicles que tinguin una freqüència coincident amb les cigales dels dallonses... : el del cicle anual i adoptar el mateix cicle que elles, (o sigui 17 anys).
Doncs bé, és poc probable, que ara el nostre amic el paràsit pugui sobreviure i reapareixer 17 anys seguits, per què a les 16 primeres aparicions no trobarà cap cigarra (les quals estaràn menjant el suc d'arrels... mmmm) per parasitar...
I per altra banda, si volen aconseguir tenir el mateix cicle de 17 anys, primer les generacions dels paràsits haurien d'evolucionar durant un cicle vital de 16 anys. Això significaria que, en un estadi evolutiu de la vida del pobre paràssit, s'estaria sense coincidir amb les cigarres durant 272 anys! En qualsevol cas, amb el llarg cicle vital de las cigarres, i el nombre primer d'anys, impedeixen que el nostre intrèpid paràssit pugui fer la seva feina i parassitar a les cigarres, per que estàn no protegites, no... blindades!!!
Doncs bé, això podria explicar per que el suposat paràssit (recordem que haviem dit que era una teoria) no ha estat trobat mai!!!!
O sigui que per intentar coincidir amb la cigarra, el pobre paràssit, probablement ha continuat allargant el seu cicle vital, i allargant, fins aconseguir de passar la barrera dels 16 anys. I llabors deixarà de coincidir cada 272 anys amb la cigarra, i podrà coincidir-hi cada 17; Tot i això, el nostre amic parasitàire, per la pega que ha tingut, i per la falta de coincidència amb les cigarres, s'ha acabat extingint (això si és que realment ha existit mai... ).

El resultat: una cigarra amb un cicle vital de 17 anys; ciclo que ja no necessita per res, per que el seu paràssit ja no existeix!!! JAJAJA
 

 

 

Paranoia - Teoría - Són Infinits! - Acudits - Paranoia2 (al quadrat)

Top - es Primer?2 tipus de primers

Acudits relacionats amb els nombres primers:
(naturalment, jo nomès els he recopilat i traduït, no us penseu eh!!!)

Proposició: Tots els nombres senars són primers.
(Això passa als exàmens...)

MATEMÀTIC: 3 és primer, 5 és primer, 7 és primer, i per inducció, tots els nombres senars son primers.

FÍSIC: 3 és primer, 5 és primer, 7 és primer, i per inducció, tots els nombres senars son primers. Nota: al arribar al 9 tenim un error experimental.

INGENIER: 3 és primer, 5 és primer, 7 és primer, 9 és primer, i per inducción, tots els nombres senars són primers.

FÍSIC TEÒRIC ESPECIALITZT EN RENORMALITZACIONS: 3 és primer, 5 és primer, 7 és primer, 9/3 és primer, 11 és primer, 13 és primer, 15/3 és primer...

PROGRAMADOR: 1 és primer, 1 és primer, 1 és primer, 1 és primer, ...

FÍSIC CUÀNTIC: Tots els nombres són igualment primers i no primers fins que són observats.

VENEDOR DE SOFTWARE: 1 és primer, 2 és primer, 3 és primer, 4 és primer, 5 és primer, 6 és primer, 7 és primer, 8 és primer,... ¡Més primers que ningú al mercat, i pel pateix preu!

CATEDRÀTIC: 3 és primer, 5 és primer, 7 és primer, els demés són exercicis pels estudiants.

PROGRAMADOR: 3 és primer, 5 és primer, 7 és primer, 9 deixarà de ser primer a la pròxima versió.

PROGRAMADOR DE BASIC: ¿Què és un nombre senar?

PROGRAMDOR DE COBOL: ¿Qué és un número primer?

PROGRAMADOR DE WINDOWS: 1 és primer, hi ha hagut un error, apreti qualsevol tecla per a tornar a començar.

FILÒSOF: Perquè no anomenem senars als primers i primers als senars? llabors tots els nombres senars serien primers.

FILÒSOF: ¡Ep, un moment! Anem per parts, ¿Que és un nombre?

ECONOMISTA: Acabo de llegir que 3 és primer, 5 és primer, 7 és primer, pero 9 no és primer. ¡La producció està baixant!!! ¡Tenemim que contractar a més nombres primers!

CRISTIÀ EVANGELISTA: Segur que està a la Bíblia.

PAPA: El 9 és primer per revelació, i els que ho nieguin seràn excomulgats.

TEÒLEG: Deu va crear tots els nombres iguals, per això els senars i els primers són els mateixos.

PSICÒLEG: 3 és primer, 5 és primer, 7 és primer, 9 és primer pero està intentant reprimir-ho.

SOCIÒLEG: Au!, ja estem clasifican als nombres!

BELLES ARTS: 2 és primer, 4 és primer, 6 és primer senar.

ABOGAT: 3 és primer, 5 és primer, 7 és primer, 9 és primer després de descontar-l'hi el 10% d'impostos i la meva tasa legal.

POLÍTIC: 3 és primer, 5 és primer, 7 és primer, 9 té tot el dret a tenir la seva opinió, pero això és una democràcia i tristament ha perdut.

POLÍTIC LLIBERAL: 3 és primer, 5 és primer, 7 és primer, 9... Hmmmm... bé, lo important aquí és adoptar una actitut constructiva...
 

Més paranoies.......